Μία μη κερδοσκοπική ομάδα προσφέρει μερίδες φαγητού σε όσους το έχουν ανάγκη στην Αθήνα που, όπως και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, έχουν εφαρμοστεί αυστηρά περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας κορωνοϊού.
Κάθε μέρα, άνθρωποι της μη κερδοσκοπικής ομάδας Steps, παραλαμβάνουν μερίδες φαγητού, και περνούν από όλη την Αθήνα με ένα βαν γεμάτο από φαγητό, φρούτα, εμφιαλωμένο νερό και είδη προσωπικής υγιεινής. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους, σταματούν, όπου βλέπουν κάποιον άνθρωπο που φαίνεται να έχει ανάγκη, ώστε να του προσφέρουν φαγητό και να του δώσουν πληροφορίες για την πρόληψη και τους κανόνες υγιεινής, σε ένα δρομολόγιο διανομής που κρατά τουλάχιστον τρεις ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν μάλιστα προ-συνεννοηθεί με κάποιον που χρειάζεται βοήθεια και έχουν δώσει προκαθορισμένο ραντεβού. Η ομάδα λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια και μαζί με άλλες συλλογικότητες μαγειρεύουν κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα σε διάφορα μέρη της Αθήνας και του Πειραιά. «Προσπαθήσαμε να δούμε μέσα στο περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, με τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις απαγορεύσεις, πώς θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αυτό τον πληθυσμό που ουσιαστικά δεν μπορεί να μείνει σπίτι γιατί απλά δεν έχει σπίτι. Και καταλήξαμε ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει με μία μορφή που να παραδίδουμε εμείς το φαγητό, σαπούνια, ενημερωτικά φυλλάδια για το πώς θα προφυλαχθούν, αντισηπτικό, ό,τι είναι διαθέσιμο και έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε σε σημεία και διευθύνσεις που εκείνοι θα μας υποδείξουν ώστε να μην χρειάζεται να κάνουν ιδιαίτερες μετακινήσεις», λέει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συντονιστής της ομάδας Steps, Τάσος Σμετόπουλος.
Το εγχείρημα που ξεκίνησαν τώρα με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, ονομάζεται Many Stops και αποτελεί ένα συνεργατικό σχήμα στο οποίο συμμετέχουν αρκετές οργανώσεις και συλλογικότητες όπως η SOS Refugiados, η Hope Cafe Refugee Soul Food, οι συλλογικές κουζίνες Mano Aperta και Khora, καθώς και οι οργανώσεις Help Refugees και Pampiraiki support Initiative. Ήδη, στις 4 πρώτες μέρες λειτουργίας του, διένειμε, μεταξύ άλλων, 570 μερίδες φρεσκομαγειρεμένου φαγητού, 540 μπουκαλάκια νερού, 30 σαπούνια, 20 αντισηπτικά, 10 υπνόσακους και 2 πακέτα γάντια.
Χρειάζονταν νερό
Αυτό που παρατήρησαν είναι ότι από τότε ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν μία τεράστια ανάγκη για νερό. «Μας ήταν αρκετά πρωτόγνωρη σαν ανάγκη, μας ζητούσαν νερό.
Ήταν αρκετά σοκαριστικό», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σμετόπουλος. Οι φωνές που ζητούσαν νερό και φαγητό άρχισαν να πληθαίνουν, καθώς όπως εξηγεί, «ένας πληθυσμός άρχισε να εμφανίζεται γιατί σταμάτησε η υποστήριξη από κει που την είχαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα τεράστιο κενό σε αυτό το κομμάτι». «Αν κοιτάξει ο καθένας από εμάς δίπλα του χωρίς φόβο και τηρώντας αυτά που πρέπει να τηρηθούν για την ασφάλεια του καθενός και των άλλων, μπορεί να στηρίξει έναν άνθρωπο που αυτή τη στιγμή δεν έχει τη δυνατότητα να στηριχθεί μόνος του.
Απλώς πρέπει να κοιτάξουμε και λίγο δίπλα», υπογραμμίζει ο κ. Σμετόπουλος. Στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 122, στον Κεραμεικό η κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος»’ αποφάσισε μετά από 9 χρόνια συνεχούς παρουσίας της να αλλάξει κάποιες από τις βασικές της συνήθειες και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής. Καθημερινά από το 2011 μαγειρεύουν για όσους ανθρώπους το έχουν ανάγκη , πηγαίνοντας σε σημεία που γνώριζαν ότι υπάρχουν άτομα που δεν έχουν κάποια στέγη και τους προσφέρουν εκτός από τους πιάτο φαί, και μία συντροφιά. Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δημιουργός της κοινωνικής κουζίνας «Άλλος Άνθρωπος», Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, η καθημερινότητα της κουζίνας έχει αλλάξει σημαντικά. «Πριν γίνει η ανακοίνωση για την απαγόρευση κυκλοφορίας, μία εβδομάδα από τότε που εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αποφασίσαμε για να μην μεταδώσουμε τον ιό πουθενά να αναστείλουμε όλες τις δράσεις που κάναμε καθημερινά σε διάφορα σημεία σε όλη την Ελλάδα και να συγκεντρωθούμε μόνο στη σίτιση των ανθρώπων που μένουν στον δρόμο.
Το κάναμε αυτό έξω από τον χώρο που υπάρχει στη Μεγάλου Αλεξάνδρου 122 στον Κεραμεικό με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις», σημειώνει. Πλέον ένα με δύο άτομα ετοιμάζουν και μαγειρεύουν μέσα στον χώρο, σκουπίζουν και περνούν όλα τα μπολ με απολυμαντικό, καθαρίζουν το τραπέζι που πρόκειται να αφήσουν τις συσκευασίες με το φαγητό, κλείνουν τις συσκευασίες, βγάζουν το τραπέζι έξω από τον χώρο και τα αφήνουν κλειστά και συσκευασμένα εκεί.
Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονόπουλο κάθε μέρα σιτίζονται 150-200 άνθρωποι χωρίς να έχουν καμία επαφή μαζί τους. «Οι άνθρωποι αυτοί μας ευχαριστούν αλλά πλέον είναι αρκετά φοβισμένοι. Ο φόβος τους είναι τι κάνουμε, δεν ξέρουμε τι έχει γίνει γιατί έχουν κλείσει όλα. Πιο πολύ θέλουν να μιλήσουν σε άλλους ανθρώπους, και εμείς αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους το προσφέρουμε. Αυτό για εμάς είναι το πιο δύσκολο κομμάτι διότι δεν είναι ωραίο να τους πηγαίνεις απλά ένα πιάτο φαγητό να τους το παρατάς και να φεύγεις.
Η ομορφιά σε αυτή την πράξη είναι και το κομμάτι της επικοινωνίας», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης των δράσεων τους ο κ. Πολυχρονόπουλος συνεργάζεται πλέον με άτομα που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν και να παίρνουν 20-30 μερίδες φαγητό την ημέρα αφήνοντας τις έξω από τα σπίτια ανθρώπων που δεν μπορούν να βγουν.
«Ειδικά τώρα η αλληλεγγύη πρέπει να είναι πιο δυνατή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν είμαστε μαζί ενωμένοι δεν πρόκειται να κάνουμε κανένας τίποτα. Να μην ξεχνάμε ποτέ ο ένας τον άλλο και να συνεχίζουμε να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο με όποιες δυνάμεις έχουμε», υπογραμμίζει ο κ. Πολυχρονόπουλος στέλνοντας το δικό του μήνυμα. Το εγχείρημα Μany Stops και η κοινωνική κουζίνα «Άλλος Άνθρωπος» δημοσιεύουν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιήσουν και τις ανάγκες και ελλείψεις που παρουσιάζονται, για όσους ενδιαφέρονται να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: www.lifo.gr