Η βίαιη προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα εγκλεισμού μας οδήγησε, ακόμη και στον λαμπερό κόσμο της μόδας και της ομορφιάς, να αναζητούμε την ουσία των πραγμάτων και όχι την επιφάνεια. Κάνοντας ψηφιακούς «περιπάτους» μεταξύ τάσεων, αγορών και fashion ειδήσεων, δεν μπορούσαμε παρά να σταθούμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, σε πρωτοβουλίες και ιδέες που στόχο έχουν να προάγουν τη δημιουργία που μπορεί να γεννηθεί μέσα στους τέσσερις τοίχους του σπιτιού σου –και στα παράθυρα που αποτελούν αυτήν την περίοδο την επαφή μας με τον έξω κόσμο. Που μας ωθούν να ανακαλύψουμε την ομορφιά, σε όσα μέχρι εχθές φάνταζαν κάπως αδιάφορα και που τελικά αναδεικνύουν τον μικρό καλλιτέχνη που κάθε ένας από εμάς κρύβει κάπου μέσα του. Αυτή είναι και η περίπτωση του Re-window Lapse.
Το Re-Window lapse είναι ένα τρισδιάστατο εγχείρημα που περιέχει ένα ατομικό, ένα κοινωνικό, αλλά και ένα ιστορικό επίπεδο. Ο καθένας καλείται να ανεβάζει μία φωτογραφία την ημέρα από ότι βλέπει, ή επιλέγει να δει, από το παράθυρο του, κάνοντας με αυτόν το τρόπο «reWindow». Ο ανύπαρκτος στη πραγματικότητα όρος περιλαμβάνει το rewind, και αυτό επειδή ο κάθε χρήστης θα μπορεί, στο τέλος της περιόδου εγκλεισμού να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό «χρονικό» (timelapse) κάνοντας rewind από όσα έβλεπε από το παράθυρο του.
Σε κοινωνικό επίπεδο η εφαρμογή ανοίγει ένα κανάλι συνδιαλλαγής ανάμεσα σε όσους είναι σε καραντίνα ανά τον κόσμο το οποίο, επειδή επικεντρώνεται σε ένα και μόνο πράγμα -αντίθετα με το απέραντο κι πολυμορφικό υλικό των υπαρκτών μέσων κοινωνικής δικτύωσης- αυτό αποκτά μεγαλύτερη δύναμη.
Η τρίτη διάσταση αφορά στην μετά-εγκλεισμού εποχή. Από αυτήν την σκέψη, από το τέλος δηλαδή, ξεκίνησε και το όλο εγχείρημα. Όταν λήξει ο συναγερμός, τα «προσωπικά χρονικά» των χρηστών θα αποτελούν μια δεξαμενή που μπορεί εν δυνάμει να ερμηνευτεί κοινωνιολογικά. Μπορεί, από τα προσωπικά timelapses να μην βλέπεις τίποτα. Μπορεί όμως να βλέπεις και πολλά. Σκοπός είναι να φανεί το υλικό χρήσιμο για την ανάλυση και ερμηνεία της περιόδου από πλευράς διαμόρφωσης της κοινωνικής μνήμης. Για αυτό, εξάλλου, ο χρήστης δίνει την συγκατάθεσή του ώστε το υλικό να χρησιμοποιηθεί σε κοινωνιολογικά ή κι άλλου είδους project με τέτοιο σκοπό (φυσικά σεβόμενο τους δημιουργούς κι ιδιοκτήτες της κάθε φωτογραφίας με το όνομα που αυτοί επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν στην εγγραφή).
Η εφαρμογή δεν προβλέπεται να κλείσει μετά την καραντίνα. Σίγουρα θα κλείσει ένα κύκλος. Ίσως η φύση της να αλλάξει μετά, αυτό μένει να φανεί. Όπως λέει και το μότο της ενέργειας «Your mind has an infinity of windows. Pick one. Join us @rewindowlapse.com».
Υ.Γ Η εφαρμογή δημιουργήθηκε με σχεδόν μηδενικό budget από τη Μελίνα Χαριτάτου και τον Γιώργο Καφκιά.