O… ύμνος Κολομβιανής μητέρας και κόρης στις παραδοσιακές τυλιχτές σε φύλλα λιχουδιές της πατρίδας τους, χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο βιβλίο μαγειρικής στον κόσμο, στα φετινά βραβεία Gourmand στο Παρίσι. 

Η μητέρα Zoraida «Chori» Agamez (Σοράιντα «Τσόρι» Αγκαμές) και η κόρη,  Heidy Pinto, οι οποίες μαγειρεύουν από τα παιδικάτα τους, έγραψαν το βραβευμένο βιβλίο, με τίτλο «Envueltos», ως χρονικό της κολομβιανής προσέγγισης σε αυτή τη λιχουδιά που εκτείνεται από τα tamales του Μεξικού και της Γουατεμάλας μέχρι τα humitas της Χιλής.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by amm. (@hammbredecultura)

Όλες οι παραλλαγές απαιτούν ένα είδος ζύμης -ή masa από καλαμποκάλευρο ή αλεύρι γιούκας ή μπανάνας ή ριζάλευρο-, την οποία γεμίζουν με νοστιμιές: είτε χοιρινό, είτε κοτόπουλο και άλλα κρέατα, είτε φασόλια και λαχανικά. Στη συνέχεια, τυλίγουν τη λιχουδιά με φύλλα καλαμποκιού ή άλλα φύλλα για να τη μαγειρέψουν, συνήθως στον ατμό.

Στον ιστότοπο μάνας και κόρης – El Toque Colombiano – υπάρχει ιστοσελίδα με χάρτη όλων των τοπικών παραδόσεων κουζίνας που εντόπισαν (http://www.eltoquecolombiano.com/mapa-de-los-envueltos) αλλά για το βιβλίο οι μαγείρισσες-ερευνήτριες αναγκάστηκαν να περιορίσουν τη λίστα. Τελικά αποφάσισαν να εστιάσουν μόνο στις συνταγές που χρησιμοποιούσαν αλεύρι από καλαμπόκι, γιούκα και μπανάνα.

Ο Daniel Guerrero (Ντανιέλ Γκερέρο), ένας Ισπανός που ζει εδώ και χρόνια στην Κολομβία, σκόνταψε πάνω στο μπλογκ μάνας και κόρης και είπε ότι θέλει να εκδώσει τις συνταγές. Οι δυο είπαν ότι αναζητούσαν έναν εκδότη, οπότε ο Guerrero πήρε τα δικαιώματα και προγραμμάτισε να εγκαινιάσει τον καινούργιο εκδοτικό οίκο του, τον «Hambre de Cultura (Πείνα για Κουλτούρα)» με το βιβλίο «Envueltos». Ήταν έτοιμοι να πάνε στο τυπογραφείο όταν χτύπησε η πανδημία. Ο Guerrero αποφάσισε να προχωρήσει. Το λοκντάουν βοήθησε τις πωλήσεις, καθώς συνέρρεαν παραγγελίες από Κολομβιανούς στην Ευρώπη, την Ασία ακόμη και την Αυστραλία που νοσταλγούσαν την πατρίδα τους. Τώρα, ετοιμάζεται τρίτη έκδοση.