Η Βίκυ Μοσχολιού γεννιέται στις 23 Μαΐου 1943 στο Μεταξουργείο.

Φτωχά αλλά ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, που περνούν παρέα με ένα γραμμόφωνο του πατέρα. Αδυναμία της τα λαϊκά τραγούδια αλλά και το κυριακάτικο σινεμά… Δουλεύει κορδελιάστρα ενώ στα δέκα πέντε της αποφασίζει να πάει με μια ξαδέλφη της στα «Ταλέντα του Οικονομίδη». Τραγουδούν «Και η βάρκα γύρισε μόνη» (μεγάλη επιτυχία του Τώνη Μαρούδα) και όπως θυμάται η Βίκυ Μοσχολιού: «Ο Οικονομίδης μας άφησε να τραγουδήσουμε ολόκληρο το τραγούδι, πράγμα σπάνιο, και είχαμε μεγάλη επιτυχία!»

Ο πατέρας είναι αντίθετος στο να τραγουδήσει επαγγελματικά, αλλά με τη μεσολάβηση της ξαδέλφης της Έφης Λίντα, επίσης τραγουδίστριας, πείθεται και την αφήνει τελικά, λέγοντάς της: «Την κατάρα μου να έχεις αν ποτέ πιάσεις στα χέρια σου χαρτιά ή τσιγάρο!» Έτσι, το Πάσχα του 1962 η νεαρή Βίκυ Μοσχολιού ξεκινά στην «Τριάνα του Χειλά» με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση, τη Δούκισσα, τη Μάγια Μελάγια και την ξαδέλφη της Έφη Λίντα. Παίρνει 150 δραχμές μεροκάματο και βοηθά ουσιαστικά την οικογένειά της…Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς δουλεύει στην καλοκαιρινή «Τριάνα», όπου γνωρίζει τον τραγουδιστή και συνθέτη Σταύρο Τζουανάκο, ο οποίος της δίνει το πρώτο της τραγούδι. Με μια απλή σύμβαση που υπογράφει στην Columbia, ηχογραφεί ένα ωραίο χασάπικο σε μουσική και στίχους δικούς του, με τίτλο «Να ’ξερες πόσο πόνεσα». Ο ίδιος της κάνει και δεύτερη φωνή. Το δισκάκι, που στην άλλη πλευρά είχε μια σύνθεση του Τζουανάκου σε στίχους Ν. Χάρου, με τίτλο «Μια Κυριακή χαράματα» με την Καίτη Γκρέυ, όπως θυμάται η Μοσχολιού δεν πούλησε ούτε εκατό δισκάκια ενώ τα πιο πολλά τα χάρισε η ίδια στους συγγενείς της.

Λίγο μετά η Μοσχολιού τραγουδά στου «Κουλουριώτη» μαζί με τον Καζαντζίδη, ενώ τον σιγοντάρει στη δισκογραφία στα τραγούδια «Προσευχή», «Μια παλιά ιστορία» και στη επανεκτέλεση του «Φύγε κι άσε με» που ηχογραφείται κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στην Αυστραλία.Ένα χρόνο μετά, τραγουδώντας στην ταινία «Λόλα» το «Χάθηκε το φεγγάρι» του Σταύρου Ξαρχάκου και του Βαγγέλη Γκούφα, στη θρυλική σκηνή στο παράθυρο του καμπαρέ της Τρούμπας, γίνεται πλέον ευρύτατα γνωστή… Θα ακολουθήσουν συνεργασίες με τους σημαντικότερους συνθέτες και στιχουργούς, που θα τη φέρουν στην πρώτη γραμμή της μουσικής επικαιρότητας αλλά και της αγάπης του κόσμου.

Το «Να ’ξερες πόσο πόνεσα» εντάσσεται το 2000 στη συλλογή «Τραγούδια από τις 45 στροφές Νο 2».

Στις 16 Αυγούστου 2005 η Μοσχολιού ξεκινά το πιο μακρύ ταξίδι της, αφήνοντας πίσω της μεγάλη παρακαταθήκη, μερικά από τα σπουδαιότερα τραγούδια που γράφτηκαν σ’ αυτό τον τόπο…


Πηγές: Αρετή Γκόρντον «Θυμάμαι τη Βίκυ Μοσχολιού» (Εκδόσεις Φερενίκη 2010)


Φωτογραφίες
Νο 2: Ο Σταύρος Τζουανάκος
Νο 3: Πορτρέτο της Μοσχολιού από τον Τάκη Πανανίδη

Συντάκτης: Θανάσης Γιώγλου
Πηγή: www.ogdoo.gr