Στη θερινή σκηνή του Βεάκειου Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά θα ανεβεί η επιθεώρηση του Φοίβου Δεληβοριά και του Δημήτρη Καραντζά.
Ένας κι ένας είναι οι συνεργάτες της νέας μεγάλης παραγωγής του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «1821 – η επιθεώρηση» (τίτλος υπό διερεύνηση). Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Αστερής, Γλυκερία Μπασδέκη, Κώστας Μανιάτης, Κώστας Κωστάκος, Κέλλυ Παπαδοπούλου και Φοίβος Δεληβοριάς, μια δυνατή συγγραφική ομάδα και οι Eλένη Κοκκίδου, Νίκος Καραθάνος, Γιώργος Γάλλος, Γαλήνη Χατζηπασχάλη, Γιάννης Νιάρρος, Μιχάλης Οικονόμου, Γιάννης Κουκουράκης, Γιάννης Κλίνης, Βάσω Καβαλιεράτου, Πάνος Παπαδόπουλος, Ηλίας Μουλάς, Ιωάννα Πιατά, Μίρκα Παπακωνσταντίνου, μια εξίσου δυνατή ερμηνευτική ομάδα με guests τους Λυδία Φωτοπούλου, Μαρία Καβογιάννη, Μάρθα Φριντζήλα, Χρήστος Λούλης θα αξιοποιήσουν στα κείμενα την υποκριτική τους στόφα για να μας κάνουν να γελάσουμε, να στοχαστούμε και να ταξιδέψουμε με τη δημιουργική ιδέα που συνέλαβαν ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Δημήτρης Καραντζάς.
Μετά από τόσο μεγάλο διάστημα σιωπής θέλουμε το θέατρο ν’ ανεβάσει ένταση και να φέρει νέες, ωραίες, πρωτότυπες και γενναίες ιδέες. Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από την αρχή της καραντίνας δημιούργησε ένα κόσμο ελπίδας και ανοιχτόκαρδης συνεργασίας μέσα από δράσεις του: μια από αυτές ήταν η «Μετακίνηση 7» στο πλαίσιο της οποίας είδαμε το βιντεάκι-προάγγελος της επιθεώρησης που ετοιμάζουν δυο ορμητικοί καλλιτέχνες, ο τραγουδοποιός Φοίβος Δεληβοριάς και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς. Η παράστασή τους αναπροσαρμόζει την επιθεώρηση στα δεδομένα της εποχής μας. Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε ποιος/ ποιοι ακριβώς θα δεχθούν τις επιθεωρησιακές βολές τους, γεγονός είναι πως η παράσταση δημιουργήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821.
Οι δυο καλλιτέχνες, όπως μας αποκάλυψαν, δεν φιλοδοξούν να ξανατραγουδήσουν το «”χαίρε, ω χαίρε”, χωρίς να εμποδίζονται από τα “περασμένα μεγαλεία” και το “διηγώντας τα να κλαις”» θέλουν όμως να θέσουν ερωτήματα όπως το τι συνιστά αυτό που λέμε εθνική ταυτότητα, πώς και γιατί «χρησιμοποιούμε» την Ιστορία κι αν είναι εφικτή μια επανάσταση εν έτει 2021. Κοιτάζοντας το παρελθόν, η επιθεώρηση, αυτό το βαθύτατα λαϊκό θεατρικό είδος, σε κρίσιμες ιστορικοπολιτικές περιόδους «μιλά» μοναδικά τις αλήθειες, τους καημούς και τους πόθους του λαού και διδάσκει πολλά στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Περιμένουμε λοιπόν την new age επιθεώρηση, που σηματοδοτεί την αρχή μιας συνεργασίας: το Βεάκειο αμφιθέατρο θα είναι από φέτος η σταθερή καλοκαιρινή σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
Πηγή: www.athinorama.gr