Μια εναλλακτική πρόταση εξόδου για την Ημέρα της Γυναίκας είναι «σινεμά με τις φίλες»! Εντοπίσαμε και προτείνουμε έξι «γυναικείες» ταινίες που παίζονται αυτή την εποχή στις αίθουσες και αποτυπώνουν με δικό τους τρόπο η κάθε μια το πνεύμα της ημέρας.
Η 8η Μαρτίου 2020 έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μια μέρα αφιερωμένη στην πάλη των γυναικών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους και την επίτευξη της ισότητας και στα κατορθώματά τους σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Μέρα μνήμης αλλά και υπενθύμισης ότι ο αγώνας δεν έχει ακόμη τελειώσει και απαιτείται δράση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των γυναικών σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Πάνω από όλα μια μέρα γιορτής, όπου οι γυναίκες συναντιούνται για να τιμήσουν την γυναικεία φιλία και αλληλεγγύη, τόσο σημαντική για τις μάχες για την ανεξαρτησία τους που έχουν δοθεί στο πέρασμα των χρόνων.
Η Autumn de Wilde στο πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο για ταινία μεγάλου μήκους συνεργάζεται με τη βραβευμένη με βραβείο Booker συγγραφέα, Eleanor Catton και μαζί μεταφέρουν στη μεγάλη οθόνη το αριστούργημα της Jane Austen, «Emma».
Η υπόθεση: Η 20χρονη Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) «γοητευτική, έξυπνη και πλούσια» ζει μαζί με τον πατέρα της σε μια ιδιόκτητη έκταση στην εξοχή και απολαμβάνει να ανακατεύεται, με συχνά αδέξιο τρόπο, στην ερωτική ζωή των γύρων της, προσπαθώντας να αποσπάσει τον εαυτό της από τις δικές τις ερωτικές απογοητεύσεις. Μια διασκευή όπου, πίσω από ένα πέπλο ειρωνείας, σαρκασμού και κοινωνικής σάτιρας, για μια εποχή όπου τα μοναδικά εργαλεία της γυναικείας «χειραφέτησης» αποτελούσαν ένας συμφέρων γάμος και μια καλή κοινωνική θέση, αποκαλύπτεται ο ρομαντισμός και το αίσιο τέλος, σήμα κατατεθέν της Jane Austen.
«Μικρές Κυρίες» της Greta Gerwig
Το αγαπημένο μυθιστόρημα της Louisa May Alcott, «Μικρές Κυρίες», το οποίο διηγείται την ιστορία των τεσσάρων αδερφών March, από το Concord της Μασαχουσέτης, στο δρόμο τους προς την ενηλικίωση και τη διαμόρφωση της δικής τους προσωπικής ταυτότητας, μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη από την υποψήφια για όσκαρ σκηνοθέτρια Greta Gerwig.
Η ιστορία: Η Jo (Saoirse Ronan), η Amy (Florence Pugh), η Meg (Emma Watson) και η Beth March (Eliza Scanlen) έρχονται αντιμέτωπες με ερωτήματα που αφορούν την ανεξαρτησία, την αγάπη, τον γάμο και τη δημιουργικότητα, προσπαθώντας η κάθε μία να ζήσει τη ζωή της με τους δικούς της όρους και να κάνει τη δική της μοναδική φωνή να ακουστεί, σε μια κοινωνία κουρασμένη από τον πόλεμο, στην οποία η πορεία μιας γυναίκας θεωρούταν εξαρχής προδιαγεγραμμένη. Τις τέσσερις ηθοποιούς που υποδύονται τις αδερφές March, πλαισιώνει ένα εξαιρετικό cast αποτελούμενο από τους Laura Dern, Timothée Chalamet, Bob Odenkirk, Chris Cooper και Meryl Streep.
*H ταινία υπήρξε υποψήφια για 6 όσκαρ κερδίζοντας στην κατηγορία Καλύτερων Κοστουμιών.
«Ο Αόρατος Άνθρωπος» του Leigh Whannell
Το μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του H. G. Wells, «Ο Αόρατος Άνθρωπος», έχει μεταφερθεί ουκ ολίγες φορές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, σε αυτήν, όμως, την αναβαθμισμένη εκδοχή του Leigh Whannell, η ιστορία παίρνει μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση.
Η ιστορία: Η Cecilia (Elisabeth Moss) είναι μια ψυχολογικά και σωματικά κακοποιημένη γυναίκα, η οποία καταφέρνει να ξεφύγει από τον βίαιο και χειριστικό σύντροφό της, Adrian (Oliver Jackson-Cohen). Στην προσπάθειά της, όμως, να χτίσει μια καινούρια ζωή, μετά τα νέα της αυτοκτονίας του συντρόφου της και ύστερα από μια σειρά φονικών συμβάντων, αρχίζει να αμφισβητεί τόσο τον ίδιο της τον εαυτό, όσο και να αμφισβητείται από τους γύρω της, καθώς υποψιάζεται ότι ο Adrian δεν είναι πραγματικά νεκρός. Ένα ψυχολογικό θρίλερ που θέτει ερωτήματα για τα εμφανή και μη τραύματα που εξακολουθεί και κουβαλάει μια γυναίκα βγαίνοντας από μια κακοποιητική σχέση και τον τρόπο που η κοινωνία αντιδρά, με αμφιβολία, όταν ένα θύμα αποφασίζει να μιλήσει για τα όσα έχει βιώσει.
«Μετά το Γάμο» του Bart Freundlich
Remake της ομότιτλης, υποψήφιας για όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας (2007) της Δανέζας σκηνοθέτριας Susanne Bier, το «Μετά το Γάμο» του Bart Freundlich έρχεται αυτή την φορά στην μεγάλη οθόνη με μία μεγάλη αλλαγή, η οποία δημιουργεί νέες, ισχυρές δυναμικές, καθώς στους δύο πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε αντίθεση με το πρωτότυπο, τοποθετούνται δύο γυναικείες φιγούρες, με ισχυρή θέληση και προσωπική ατζέντα.
Η ιστορία: H 40χρονη Isabel (Michelle Williams), μια Αμερικανίδα που διευθύνει ένα ορφανοτροφείο στην Ινδία, ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει την υποψήφια χρηματοδότρια, Theresa (Julianne Moore), η οποία την προσκαλεί να παρευρεθεί στον γάμο της κόρης της Grace (Abby Quinn). Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Isabel έρχεται αντιμέτωπη με το κοινό παρελθόν που μοιράζεται με τον σύζυγο της Theresa, Oscar (Billy Crudup). Άβολα μυστικά έρχονται στο φως και οι πρωταγωνιστές καλούνται να επεξεργαστούν τις νέες αποκαλύψεις μεταχειριζόμενοι ο καθένας το δικό του προσωπικό τραύμα, σε ένα μελόδραμα που αναμετριέται με την περιπλοκότητα των σχέσεων, το τι σημαίνει να είσαι γονιός, την αγάπη και τον θάνατο.
«Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο» του Karim Aïnouz
Η τελευταία ταινία του Karim Aïnouz, «Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο», βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα της Martha Batalha, πραγματεύεται την ιστορία δύο αδερφών, της Euridice και της Guida στο Ρίο ντε Τζανέιρο της δεκαετίας του ’50.
Η ιστορία: Η Euridice, μια ταλαντούχα μουσικός με όνειρο για σπουδές στη Βιέννη και η Guida, μια κοπέλα συνεπαρμένη από τη φλόγα της νιότης και του έρωτα, συντρίβονται κάτω από τους κανόνες της πατριαρχικής, συντηρητικής καθολικής κοινωνίας που τους περιβάλλει και εγκαταλείπουν τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, ενώ ένα ψέμα θα σταθεί ικανό να τις χωρίσει. Μια ταινία για την γυναικεία καταπίεση, τη σεξουαλικότητα και τη φτώχεια, στην οποία η γυναικεία αλληλεγγύη και αγάπη θριαμβεύει μέσα σε έναν ανδροκρατούμενο εξουσιαστικό κόσμο.
*Ο Karim Aïnouz βραβεύτηκε για την ταινία «Η Αόρατη Ζωή της Ευρυδίκης Γκουσμάο» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, στην κατηγορία «Ένα Κάποιο Βλέμμα» το 2019.
«Ευτυχία» του Άγγελου Φραντζή
Πρόκειται για ένα βιογραφικό δράμα, σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή, βασισμένο στη ζωή και το έργο της σπουδαίας Ελληνίδας στιχουργού, Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου.
Η ιστορία: Η ταινία ακολουθεί τον ταραχώδη βίο της, από τη στιγμή που ακολούθησε το δρόμο της προσφυγιάς αφήνοντας πίσω της τη γενέτειρά της, το Αϊδινί, μέχρι την καθιέρωσή της στο ελληνικό πεντάγραμμο και τις μεγάλες συνεργασίες της. Αυτή την αντισυμβατική, πρωτοπόρο γυναίκα, με την έντονη προσωπικότητα και τη ζωή γεμάτη πάθη, χαρές αλλά και προσωπικές τραγωδίες ερμηνεύουν η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη και η Κάτια Γκουλιώνη, στις διαφορετικές φάσεις της ζωής της.
Συντάκτρια: Αριστουλα Ζαχαρίου
Πηγή: www.monopoli.gr