Δεν θα μπορούσαμε να γιορτάσουμε καλύτερα τα μουσικά γενέθλια για τα 70 χρόνια του Γιώργου Νταλάρα, από τη βραδιά που συνδιοργάνωσαν για να τον τιμήσουν, ο ραδιοφωνικός σταθμός Μέντα FM 88 και η ΜINOS-EMI/UNIVERSAL, στις 30 Σεπτεμβρίου. Τουλάχιστον έτσι θέλουμε να πιστεύουμε, εμείς οι θεατές και ακροατές, που με χαρά παρευρεθήκαμε σε μία επετειακή συναυλία, από αυτές που μένουν στη μνήμη.
Το ραδιοφωνικό κάλεσμα για την γιορτή στο Ηρώδειο από τον Μεντα 88, έγινε δύο μήνες νωρίτερα. Και όπως αναμενόταν οι θέσεις «έκλεισαν» σε λίγες μόνο μέρες χωρίς καν να έχουν ανακοινωθεί όλοι οι καλλιτέχνες που θα συμμετείχαν και που σιγά σιγά έφτασαν στους 19.
Το «σεργιάνι» του Γιώργου Νταλάρα στον κόσμο, αναμφισβήτητα έχει γράψει ιστορία. Βλέποντας στιγμές από τη ζωή του, στα videos (Video Art: Νίκος Σούλης), με εικόνες από γεμάτα γήπεδα, συναυλιακές στιγμές ορόσημα σε Ελλάδα και εξωτερικό, αναμνηστικές φωτογραφίες με τους σημαντικότερους δημιουργούς της σύγχρονης ελληνικής μουσικής ιστορίας και παράλληλα ακούγοντας τραγούδια που έχει ερμηνεύσει, για τρεις ώρες συνεχόμενα, συνειδητοποιείς το μέγεθος του έργου του. Όχι, ότι δεν το ήξερες, αλλά στο τέλος της συγκεκριμένης συναυλίας φαινόταν πια τόσο «μεγάλος» που σου προκαλούσε δέους.
Το ένιωσα, και πιστεύω και οι άλλοι γύρω μου. Ένας διάχυτος θαυμασμός γέμιζε ενέργεια τον ιερό αυτό χώρο. Ήταν όμως ένας θαυμασμός «οικείος», συναισθηματικός. Η φωνή του Γιώργου Νταλάρα μας ακολουθεί όλη μας την ζωή. Ξυπνάει αναμνήσεις, από όλες τις δεκαετίες που ο καθένας έχει να θυμηθεί. Και αυτό ισχύει για όλες τις γενιές που εκπροσωπήθηκαν στο Ηρωδείο το βράδυ της Δευτέρας.
Η φωνή του γύρισε όλο τον κόσμο και όλη την Ελλάδα, ακούστηκε και θα ακούγεται μέσα σε κάθε σπίτι και σε κάθε αυτοκίνητο από όλα τα μέσα αναπαραγωγής. Πικ άπ, κασέτες, Walkman, cd & mp3 players, youtube, spotify και όποιο άλλο μέσο ανακαλυφθεί στο μέλλον.
Αν και η βασική θεματική αυτού του κειμένου είναι ο Γιώργος Νταλάρας, η αφορμή είναι η συγκεκριμένη συναυλία και τα τραγούδια. Και ήταν μια βραδιά για πολλά μπράβο. Από αυτά τα μπράβο που θέλεις και πρέπει να λέγονται. Ειδικά, για τις συναυλίες με πολλούς συντελεστές που έχουν τον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό δυσκολίας στην οργάνωσή και στην εκτέλεσή τους.
Ο Γιώργος Νταλάρας στις ενορχηστρώσεις, στην κιθάρα και στα ντουέτα υποδέχτηκε τους καλεσμένους συναδέλφους και φίλους του στη σκηνή, σε μία συναυλία με ροή και πολλά highlights, που αν και μεγάλη σε διάρκεια, κράτησε το ενδιαφέρον σταθερά «καρφωμένο» στη σκηνή.
Σημαντική ήταν η παρουσία νεότερων καλλιτεχνών όπως οι Μαρίνα Satti, Μαρίζα Ρίζου, Βιολέτα Ίκαρη, Ασπασία Στρατηγού και Χρήστος Μάστορας στους οποίους ο Νταλάρας ευχήθηκε να τα καταφέρουν και να ξεπεράσουν την γενιά του.
Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν στο ντουέτο με τον Μίλτο Πασχαλίδη «Διδυμότειχο μπλουζ», που ήταν αρχικά προγραμματισμένο να τραγουδήσει με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.
Την αποθέωση από το κοινό, προκάλεσαν τα δύο ντουέτα με τον Μάριο Φραγκούλη.
Μεγάλες ερμηνείες απολάυσαμε και στα: “Κάπου νυχτώνει” με τον τον Μιχάλη Χατζηγιάννη,
“Το προαίσθημα” με τον Κώστα Μακεδόνα,
το “Μες του Βοσπόρου τα στενά” από τη Γιώτα Νέγκα,
τη “Φαντασία” και το “Να με θυμάσαι”, με την Ελεωνόρα Ζουγανέλη
Η Φωτεινή Βελεσιώτου με την ξεχωριστή φωνή της ερμήνευσε τα “Έτσι είναι οι άνθρωποι” και “Το σκαλοπάτι σου”.
Η Μελίνα Ασλανίδου και ο Μπάμπης Στόκας εκτός από τα παλιότερα “Το πουκάμισο το θαλασσί” και το “Ένας κόμπος η χαρά μου” αντίστοιχα, τραγούδησαν και τα original ντουέτα τους με τον γιώργο Νταλάρα “Παραμύθια” (2017) και “Κλείδαρίες” (2016).
Η Ελένη Βιτάλη με την ανατριχιαστική φωνή της, τον συνόδεψε στα “Ξένος για σενανε κι εχθρός” και “Με τελείωσες”.
Ο Δημήτρης Μπάσης, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιάννης Κότσιρας και η Γλυκερία, γνήσιοι εκπρόσωποι του λαικού τραγουδιού ανέλαβαν να εκτελέσουν κομμάτια όπως τα “Στην αλάνα”, Έχω έναν καφενέ”, “Τώρα κλαίς”, “Που’ ναι τα χρόνια”, ”Ήλιε μου σε παρακαλώ”, “τι σου κανά κι μ’ εγκατέλειψες”.
Μπράβο και στην εξαιρετική ομάδα μουσικών: Γιώργος Παπαχριστούδης: πιάνο, Γιώργος Μάτσικας – Βασίλης Κορακάκης: μπουζούκι, Χρήστος Ζέρβας: κιθάρα, Θανάσης Σοφράς: μπάσο, Μάνος Γρυσμπολάκης: ακορντεόν, Νίκος Σαμαράς: τρομπέτα, μπουζούκι, Αποστόλης Βαγγελάκης: πνευστά, Μαρίνος Τρανουδάκης – Στράτος Σαμνιώτης: κρουστά, Δημήτρης Γκαβαρδίνας: τύμπανα.
Σκηνοθετική επιμέλεια: Γιώργος Λύρας
Συντάκτης:Βαρβάρα Γερανάκη
Πηγή: www.musicity.gr