Αν σκεφτούμε τον όρο «ποιότητα ζωής», το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό των περισσοτέρων είναι η αποκέντρωση, η ζωή σε ένα μικρό χωριό κοντά στη Φύση και η ηρεμία. Αυτό σίγουρα είναι η μια πλευρά του νομίσματος. Τι γίνεται, όμως, αν κάποιος θέλει να παραμείνει σε πόλη;
H InterNations μίλησε με περισσότερους από 12 χιλιάδες μετανάστες σε 186 χώρες για να δημιουργήσει τον οδηγό Expat Insider 2021, με πληροφορίες για 57 διαφορετικούς προορισμούς, με τις καλύτερες και χειρότερες πόλεις όσον αφορά την ποιότητα ζωής.
Οι ευρωπαϊκές πόλεις φαίνεται πως κυριαρχούν στην κορυφαία δεκάδα, καταλαμβάνοντας τις 7 από τις 10 κορυφαίες θέσεις, με βάση 4 υποκατηγορίες: ελεύθερος χρόνος και κλίμα, μετακίνηση, ασφάλεια και πολιτική και υγεία και περιβάλλον.
Η Βιέννη στην κορυφή
Η πόλη του Μότσαρτ και του Μπετόβεν βρίσκεται στην κορυφή των πόλεων με την καλύτερη ποιότητα ζωής, με περισσότερους από 9 στους 10 μετανάστες να είναι απόλυτα ικανοποιημένοι με το σύστημα υγείας (σε σχέση με το 76% παγκοσμίως), ενώ το 88% θεωρεί ότι είναι μια πόλη που μπορεί να αντέξει κάποιος οικονομικά. Η Βιέννη τα πήγε καλά και στην υποκατηγορία της μετακίνησης και η πλειοψηφία των συμμετεχόντων (74%) δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένοι με την ισορροπία μεταξύ προσωπικής ζωής και εργασίας σε σχέση με το 66% παγκοσμίως. Δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα, βέβαια, στην πόλη, αφού έρχεται τελευταία στην κατηγορία που αφορά τη φιλική διάθεση των ντόπιων. Το 43% των ερωτηθέντων αξιολόγησε τους ντόπιους ως μη φιλικούς, σε σχέση με το 16% παγκοσμίως, ενώ το 44% ανέφερε ότι δυσκολεύεται να κάνει φιλικές γνωριμίες. Αν, λοιπόν, ψάχνετε να κάνετε νέους φίλους, ίσως δεν είναι η καλύτερη επιλογή.
3 πόλεις της Ελβετίας στη 10άδα
Η Ελβετία φαίνεται να τα πηγαίνει πολύ καλά στο θέμα ποιότητας ζωής, αφού 3 διαφορετικές πόλεις της βρίσκονται στη δεκάδα. Συγκεκριμένα, η Λωζάννη βρίσκεται στην 8η θέση, η Ζυρίχη στην 6η και η Βασιλεία στη 2η. Η Λωζάννη, μάλιστα, βγήκε 21η στη συνολική λίστα Expat City Ranking, χάρη στην πολιτική σταθερότητα και τις υποκατηγορίες της στο αστικό περιβάλλον, με υπέροχη ομορφιά. Η Βασιλεία στη βορειοδυτική Ελβετία κέρδισε τα εύσημα από το… 100% των ερωτηθέντων όσον αφορά τη μετακίνηση, αλλά το 69% των μεταναστών, όπως και αρκετοί γενικότερα στη χώρα, δεν είναι ικανοποιημένο με το κόστος ζωής.
Ποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες βρέθηκαν στη 10άδα;
Η Πράγα κέρδισε την 5η θέση όσον αφορά την ποιότητα της αστικής ζωής, ενώ στη συνολική Expat City Ranking βγήκε 7η. Το 81% των μεταναστών δήλωσε ικανοποιημένο σε σχέση με τις τοπικές ευκαιρίες όσον αφορά τον ελεύθερο χρόνο (σε σύγκριση με το 72% παγκοσμίως), που αφορούν κοινωνικοποίηση, δραστηριότητες, ταξίδια και προσωπική εξέλιξη, ενώ το 91% είναι ικανοποιημένο με τη μετακίνηση.
Στη δεκάδα συναντάμε επίσης τη Μαδρίτη στην 7η θέση, το Μόναχο στην 4η θέση και την Κοπεγχάγη στην 9η θέση. Οι πόλεις εκτός Ευρώπης που ολοκήρωσαν τη δεκάδα είναι η Σιγκαπούρη στη 3η θέση και το Σίδνεϊ στη 10η θέση.
Ποιες πόλεις να αποφύγετε
Αν η ποιότητα ζωής είναι το ζητούμενο, τότε το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής δεν είναι o κατάλληλος προορισμός, αφού βγήκε τελευταίο, ενώ δύο ευρωπαϊκές πόλεις βρέθηκαν επίσης στο bottom 10. Η ιστορική Ρώμη βρέθηκε 2η από το… τέλος και τελευταία στη λίστα Expat City Index, με το 47% των ερωτηθέντων να δηλώνει δυσαρεστημένο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, το 60% με τις ευκαιρίες καριέρας και το 45% με την επαγγελματική ασφάλεια. Στην πραγματικότητα, το μόνο θετικό που είχαν να πουν για την Αιώνια Πόλη ήταν ο καιρός, με το 86% τον βαθμολογεί θετικά.
Η 2η ευρωπαϊκή πόλη της τελευταίας δεκάδες ήταν το Δουβλίνο, το οποίο βγήκε 54ο και 45ο στη συνολική λίστα. Σχεδόν 4 στους 5 μετανάστες στο Δουβλίνο αξιολογούν αρνητικά το κόστος ζωής, με το 79% να το θεωρεί υψηλό, σε σχέση με το 39% παγκοσμίως. Στα θετικά, οι ερωτηθέντες αναφέρουν ότι είναι μια πολύ φιλική πόλη, με το 86% να περιγράφει τους ντόπιους ως φιλόξενους και ευπροσάρμοστους στις κοινωνικές σχέσεις.
Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει αναφορά για την Αθήνα στη λίστα…..