«Τέχνη είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη γη σε εποχές κρίσης. Δεν θα αλλάξει ποτέ τον κόσμο, αλλά μπορεί να λειτουργήσει ως εμψύχωση…. Ο ρόλος της είναι να δώσει ώθηση για ν’ αποκτήσουμε συνείδηση και κριτική σκέψη» δήλωνε στο «α» ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος στην κοινή συνέντευξη που έδωσε μαζί με τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο με αφορμή τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη, μια παράσταση που μπορείτε να δείτε εδώ.
Με το σύνθημα «Η εξουσία στις γυναίκες!», το Θέατρο του Νέου Κόσμου κατέβηκε το καλοκαίρι του 2012 στην Επίδαυρο και περιόδευσε σε όλη τη χώρα καταφέρνοντας να ενθουσιάσει το κοινό με την ποιητικότητα, την πολιτική ευαισθησία και τον τρόπο με τον οποίο ανέδειξε την σατιρική και σαρκαστική ματιά του Αριστοφάνη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Πραξαγόρας θα δείτε μια από τις καλύτερες κωμικές (και όχι μόνο) ηθοποιούς, τη Δάφνη Λαμπρόγιαννη, να δίνει την εξουσία στις γυναίκες, μήπως εκείνες σώσουν τελικά την πόλη από την καταστροφή. Μαζί της παίζουν οι: Κώστας Κόκλας, Στράτος Χρήστου, Παντελής Δεντάκης, Νίκος Καρδώνης, Μαίρη Σαουσοπούλου, Γεωργία Γεωργόνη, Γιώργος Πυρπασόπουλος κ.ά.
Να σας θυμίσουμε την υπόθεση; Εν έτη 392π.Χ. οι γυναίκες της Αθήνας κάνουν κάτι αδιανόητο για τα τότε δεδομένα. Απελπισμένες από την απόλυτη παρακμή της αλλοτινής αθηναϊκής δημοκρατίας, ύστερα από την πανωλεθρία της στον Πελοποννησιακό πόλεμο, αποφασίζουν να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά. Με επικεφαλής την Πραξαγόρα (εκείνη που δρα στην αγορά), μεταμφιέζονται σε άντρες, εισέρχονται κρυφά στην Εκκλησία του Δήμου και, «μεταφράζοντας» ελεύθερα τις πλατωνικές ιδέες, ανακηρύσσουν την κατάργηση της ιδιοκτησίας και τη σεξουαλική απελευθέρωση, διεκδικώντας την περιουσιακή και ερωτική κοινοκτημοσύνη.