Ένα από τα πιο ιστορικά και όμορφα σημεία του αθηναϊκού κέντρου, που δυστυχώς παραμένει ανεξερεύνητο για αρκετούς Αθηναίους, είναι οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. Το εμβληματικό κτίριο Σίνα που θεμελιώθηκε το 1842 βάζοντας σε λειτουργία το ερευνητικό κέντρο έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μουσείο-βιβλιοθήκη, προωθώντας με συνέπεια την επιστημονική εκλαΐκευση και δη την επικοινωνία της Αστρονομίας μέσω δράσεων τα τελευταία πέντε χρόνια.
Φτάνοντας σε αυτή την επέτειο, οι χώροι του Αστεροσκοπείου στο Θησείο, το νεοκλασικό κτίριο Σίνα μαζί με την ιστορική βιβλιοθήκη, όπως και το τηλεσκόπιο Δωρίδη και το μεσημβρινό τηλεσκόπιο Συγγρού που έχουν προσαρτηθεί στην κληρονομιά του Αστεροσκοπείου με δωρεές ανά τα χρόνια, ανοίγουν για μια βραδιά ελεύθερα στο κοινό με ξεναγήσεις και παρατηρήσεις αστεριών. Την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, από τις 6 το απόγευμα και έως τις 9 το βράδυ, λοιπόν, στρέφουμε το βλέμμα μας στον αθηναϊκό ουρανό.
Έκθεση ηλιακών ρολογιών από τον Ανδρέα Γαλανάκη στον κήπο του Αστεροσκοπείου, πιστό αντίγραφο του μηχανισμού των Αντικυθήρων καθώς και θραύσματα σεληνιακού πετρώματος στο Μουσείο Γεωαστροφυσικής, έκθεση αστροφωτογραφίας στο χώρο του τηλεσκοπίου Δωρίδη και σπάνια ιστορικά βιβλία σεληνογραφίας στη βιβλιοθήκη του ΕΑΑ είναι μερικά από τα σημεία που αξίζει να σταθεί ο επισκέπτης. Επίσης, στις 5 το απόγευμα, υπάρχει προγραμματισμένη ξενάγηση στους λόφους Νυμφών και Πνύκας όπου βρίσκονται οι εγκαταστάσεις και τα ιστορικά τηλεσκόπια του Αστεροσκοπείου (για την οποία απαιτείται προκράτηση θέσεων στο 2103490160). Καιρού επιτρέποντος, οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν τον ουρανό είτε με τα φορητά τηλεσκόπια που θα είναι διαθέσιμα ή από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη.
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών – Κέντρο Επισκεπτών Θησείου | 30/1 | Είσοδος ελεύθερη | Περισσότερες πληροφορίες εδώ