Βολβοί από άγριες ορχιδέες, σκληροί σαν πέτρες, τοποθετούνται σε μεγάλα δοχεία και θρυμματίζονται. Στη συνέχεια περνούν από σίτα μέχρι το υλικό να πάρει μορφή πούδρας και με την προσθήκη κι άλλων συστατικών γίνεται το μείγμα για ένα ξεχωριστό ρόφημα, το γνωστό σαλέπι.
Στο εργαστήριο της οικογένειας Τσακιρίδη, στο Φίλυρο Θεσσαλονίκης, τα μηχανήματα δουλεύουν χωρίς σταματημό προκειμένου το ιδιαίτερο μείγμα να πάρει τον δρόμο όχι μόνο για τα μπρούτζινα γκιούμια των σαλεπιτζήδων στους δρόμους αλλά και για τις προθήκες καταστημάτων σε πολλές χώρες της Ευρώπης, που το έχουν εντάξει στη διατροφή τους. Το προμηθεύονται ως μείγμα, το βράζουν όπως τον ελληνικό καφέ και σε λίγα λεπτά γίνεται ένα ρόφημα έτοιμο για κατανάλωση με τους Γερμανούς, τους Σουηδοούς, Ελβετούς και τους Άγγλους να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο διαφορετικό αυτό ρόφημα.